Isnin, 12 Julai 2010

JAHILIYAH - bab (Mengadu kepada Sultan)

Cara dan Tabiat yang dilakukan oleh kaum Jahiliyah Moden sekarang saling tidak tumpah seperti kaum Jahiliyah zaman Nabi Musa. Nasib Nabi Musa dan orang-orang yang beriman dengannya sentiasa di intip dan di EKORI oleh HANTU-HANTU Firaun. Padahal Musa(anak angkat) berasal dari anggota penting dan di perlukan oleh Firaun,tetapi Musa banyak menegur perbuatan jahat kerajaan jahat Firaun, Musa disingkir dan di buru menyebabkan Musa keluar dari pemeritahan Firaun, Kemudian Musa membuat persiapan di negara nabi Syu'aib(Madyan) untuk menghadapi Firaun,kerana Firaun menghina bangsa bani Israel.

Manakala Nabi Musa kembali semula ke Mesir,maka Firaun mula bertindak kasar dan mengerahkan jemaah Menterinya supaya mengawasi gerak langkah Musa, maka mulalah pengaduan di sampaikan dari segenap pelusuk, terutama sekali KUNCO-KUNCO FIRAUN. Allah menerangkan cara mereka; BERKATA BESAR-PEMBESAR DARI KAUM FIRAUN;APAKAH HENDAK ENGKAU BIARKAN MUSA DAN KAUMNYA MEMBUAT KEROSAKAN DI BUMI INI?DAN MEMBIARKAN ENGKAU DAN TUHAN ENGKAU. (Al-A'raf 127)

Musa yang membawa KEBENARAN itu, di TUDUH MELAKUKANA HURU HARA DAN MENGANGGU KETENTERAMAN AWAM,TIDAK MEMATUHI ADAT ISTIADAT DAN KEBUDAYAAN DAN AGAMA RESMI yang menuhankan Firaun itu.

Maka Firaun itu murka dan mengancam akan bertindak tegas, katanya..........."KAMI TIDAK AKAN TERAGAK-AGAK AKAN MEMBUNUH ANAK LELAKI MEREKA DAN MEMBIARKAN HIDUP ANAK GADIS MEREKA,KERANA KITA MEMANG SANGAT BERKUASA ATAS MEREKA"........Al-A'raf 128.

Dalam ayat ini Allah memberitahu umat AL-QURAN Betapa kejamnya sistem pemerintahan Firaun, betapa Jahil dan BODOH nya kuncu-kuncu Firaun itu,SUATU KEBENARAN YANG DI BAWA MUSA Di anggap merosakan dan menganggu ketenteraman oleh mereka, mereka mengadu kepada pemerintah,lalu pemerintah(Firaun) membuat keputusan yang zalim.

Jahiliyah Moden menuruti sikap dan sistem pemeritahan Firaun dan anggota yang fanatik lagi jahil membuat pengaduan membuta tuli terhadap gerakan yang HAQ dengan alasan menganggu ketenteraman umum. Di Negara Islam seperti MESIR telah mengulangi sejarah kezaliman seperti itu, beratus-beratus ULAMA ISLAM DI BUNUH dan DI GANTUNG SAMPAI MATI kerana di anggap menentang undang-undang dan adat istiadat pemerintah, mereka dibunuh dan disiksa kerana pengaduan dan menuruti kemahuan Jahiliyah.

Dalam banyak negera yang majoriti Islam (termasuk disini) telah menyekat perkembangan dan kemajuan Islam yang diusahakan oleh ulamak bebas, dan semakin banyak pula akta buatan sendiri atas alasan yang sama yang hakikatnya membunuh anak dan keturunan yang memperjuangkan Islam, dan membiarkan kegiatan Jahiliyah berleluasa. Semuanya akibat menuruti hawa nafsu rakyat yang berfahaman Jahiliyah. Islam tidak membenarkan sistem demikian , apa yang disebut demokrasi zaman ini, atau suara rakyat yang diagungkan oleh pehak sosialis. Rasulullah saw yang diutus menjadi Rasul dibumi ini diberi amaran oleh Allah Pencinta Seluruh Alam dengan firmanNya yang bermaksud:-

"Dan demi jika engkau turuti kehendak nafsu mereka, sesudah datangnya ilmu (wahyu) kepadamu, sesungguhnya engkau diwaktu itu (termasuk) dari golongan penzalim" Al-Baqaraah:145

Semoga perjuangan kita kerana ALLAH semata-mata dan mendapat berkat serta dilindungi Allah juga mendapat Berkat. AMIN


Petikan dari Siri Buku AsSunnah 1995
Persoalan Jahiliyah:Hashim Ghani

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Al-Miezaan Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template