Ahad, 6 Mei 2012

KENAPA UMAT ISLAM BUKAN  LAGI
-UMMATAN WASHATTAN-
       
      Mulai pertengahan abad ke 6 hijrah fikiran sebahagian besar Umat Islam telah di lumuri dengan Taqlid, dan mulai menurun hingga terbenamnya Syariat Islam. Mulai abad ke 8 hijrah bangunlah gerakkan SALAFIYEN yang menyeru Umat Islam supaya kembali kepada Al-Quran & Sunnah. Antara mereka ialah Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah dan Imam Ibnul Qaiyiem , kemudian pada abad ke 12 Hijrah, bangun pula Muhammad Abdul Wahab yang terkenal dengan gerakan "Wahabiyah " di Semenajung tanah Arab, dan akhirnya pada abad ke 13 hijrah, bangunlah Syed Jamaluddin Al-Afgani dan Muhammad Abduh serta murid-muridnya seperti Syed Rasyid Ridha. Dan fahaman Salafiyen ini menjalar ke timur ini yaitu ke Indonesia dan Malaysia di pelopuri oleh dan Syeikh Mohd Tahir Jalaluddin dan kawan-kawannya.

      Kini para Ulama Islam dunia sedang menyambung lidah gulungan Salafiyen ini, karya dan buku-buku gulungan ini dicetak berjuta-juta dan di tebarkan keseluruh dunia, maka kaum mazhab yang berTaqlid buta lemas dan berusaha  menyelamatkan diri  dari berhujah dari kaum Salafiyen ini, hujah Kaum Salafiyen  berdasarkan kepada pokok asasi Islam sebenar yaitu  al-quran dan As Sunnah, mereka  makin bangun menyedarkan umat Islam didunia supaya meningggalkan  Syirik dan bidaah yang sedang menyelubungi umat Islam, dimana dengan penyakit tersebut, mereka ditimpa kemurkaan Allah dan supaya mereka kembali berTauhid menurut seperti ajaran Allah dan Sunnah Rasul. Kerana selama umat Islam masih memuja,mendewa,dan mengutamakan selain Allah maka selama itulah mereka akan kalah dan mundur kebelakang.

Oleh yang demikian, kami dari golongan As Sunnah dirantau ini, menyeru seluruh kaum muslimin sebelah sini supaya insaf dan sedar atas kesilapan kita selama ini, Marilah kita pertahankan Kitab Allah dan Sunnah Rasul secara bersungguh, kerana beban yang amat berat sedang terpikul diatas pundak kita , ia tidak upaya dipikul oleh seorang berdua, ia perlu didukung oleh suatu armada besar yang penuh ikhlas dan amanah.

Marilah kita humbankan jauhjauh segala kekotoran dan penyakit yang selama ini kita hidapi. Kenapakah ramai antara kita masih bimbang dan takut kehilangan pangkat dan kehormatan, kenapa takut diberikan gelaran dan jolokan Kaum Muda, Wahabi, Kaum Baru dan sebagainya, kenapa kecut kehilangan harta dunia, tetapi bergembira dengan kehilangan kehormatan Agama Islam dan kehapusan syari'at Muhammad Rasullullah SAW.

Kami sepanjang masa memohon kepada Allah SWT agar ummat muslimin dikembalikan kedudukan nya ditempat asal yang murni, agar diberi Hidayah dan 'InayahNya dan agar muslimin dikembalikan menjadi Khaira ummatin ukhrijatlinnaas


  
asyid

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Al-Miezaan Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template