Selasa, 7 September 2010

BERHALA ZAMAN MODEN


Di zaman sains -teknologi ini ada di antara kita beranggapan telah meninggalkan kebelakang zaman jahiliyah,di mana ketika itu tuhannya atau pemujaannya hanya berhala atau patung seperti Lata,uzza, hubal dan perbuatan syirik bermarajalela ketika itu.

Di zaman moden ini masih bolih di letakan ketaraf jahiliyah walaupun bercakap dengan bahasa IT dan pernah menjangkau ke bulan.

Pada hari ini kita telah mengagungkan dan bersujud kepada berhala-berhala moden,seumpama penayangan atau pamiran tubuh wanita yang berbogel.Marilah kita renung sejenak apa yang telah berlaku pada hari ini,bukankah ini juga bolih di sifatkan sebagai berhala yang mana kita menyembahnya atau pemujaan yang digilai olih para pemuja?

Kita sendiri bolih melihat dan menyaksikan apa yang di lakukan olih masyarakat di persekitaran kita.Kita dapati gambar tubuh berbogel merupakan hasil utama saudagar-saudagar dan usahawan di setiap ikhlan rokok,minuman keras,sabun,pakaian,kamera hinggakan kepada ubat-ubatan dan berbagai jenis barang dagangan.

Gambar bogel atau separuh bogel amat banyak kedapatan di setiap poster, filem yang tidak lain tujuannya semata-semata daya penarik.Seolah-olah tiada jalan lain untuk menarik perhatian,gambar seperti inilah merupakan pokok pemujaan mereka.

Hiburan yang di selitkan dengan unsur-unsur ini dan di iringi dengan lakonan yang mencucurkan air mata,menuntonkan detik peristiwa yang mendebarkan,detik pelakon yang menanggalkan pakaian ,diiramakan trompet,nyanyian,pantun seloka dideklamasi puisi,yang membangkitkan nafsu pendengar dan berahi adalah merupakan zikir,doa, dan tasbih moden yang melalaikan yang tidak di sedari olih kita,

Pemujaan kedua berupakan barang-barang berupa keluaran mewah seperti Tv,peti ais,rekoder,jam tangan emas dan gelang zamrud,anak membunuh bapa,pegawai melakukan rasuah,pemalsuan wang, untuk tujuan mendapatkan barang-barang mewah yang mereka mahukan.Barang-barang mewah jadi impian dan matlamat hidupnya.

Berhala ketiga ialah fikiran-fikiran abstrak,teori dan mazhab politik yang di pimpin olih seorang pengikut taksub melihat kebenaran olih mazhabnya sahaja.kalau orang lain berbicara dengan mazhab lain mereka di gelar pengkhianat,murtad,fasik yang sepatutnya di bakar hidup-hidup.

Kalau kita ingin mengemukan pertanyaan;kepada siapakah yang lebih mirip bercirikan sifat-sifat tersebut(berhala)?Jawabnya mojoriti di kalangan kita menujukannya kepada diktator,presedent yang berkuasa mutlak,pemerintah -pemerintah yang zalim yang menguasai tampuk pemerintah yang di kelilingi olih pembakar kemeyen,tukang pujian,penganpu,kaki munafiq,peniup tromret di sambut lagu kebangsaan dan berbagai-bagai sifat lagi.

Keempat berhala:diri;(penyembah jiwa dan pengikut hawa nafsu)contoh seperti wanita penyembah kecantikan,pelakon di personakan olih kemasyhuran.seniman menyembah seni-seninya,tokoh sesuatu jurusan mengkagumi ketokohannya,sijutawan bangga dengan kejutawanya.

Mungkin berhala diri tersembunyi dalam berhala besar seperti;Perasaan Perkauman; terhadap bangsa dan keturunan yang mana semua merupakan ciri-ciri keberhalaan dan unsur-unsur syirik.

Mereka yang menyembah Allah tidak mungkin jadi hamba Allah kalau tidak bebaskan diri dari semua perkara ini iaitu segala halangan kesibukan,ikutan dan pertentangan.

Hati untuk Allah tanpa rasa ragu-ragu itulah ugama sebenarnya,Firman Allah.MAKA BARANGSIAPA YANG MENGHARAP AKAN PRRTEMUAN TUHANNYA HENDAKLAH KERJAKAN AMAL SHOLEH DAN JANGAN IA SEKUTUKAN SESUATUPUN DALAM BERIBADAH KEPADA TUHANNYA(Al-KAHFI;110)


0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Al-Miezaan Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template