Ahad, 17 Januari 2010

Wacana wahabi: Shahidan Kasim buat laporan polis

KANGAR, Jan 16 — Bekas Menteri Besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim hari ini membuat laporan polis berhubung cadangan sebuah pertubuhan bukan kerajaan untuk menganjurkan wacana bagi mengupas fahaman wahabi. Beliau membuat laporan itu di Balai Polis Kangar pukul 3.15 petang.

Pertubuhan Muafakat Sejahtera Malaysia (Muafakat) bercadang menganjurkan wacana itu bagi mengupas fahaman wahabi yang dikatakan mempunyai perbezaan ketara dengan fahaman Sunnah Wal Jamaah.

Sebuah akhbar hari ini melaporkan Pengasas Muafakat Ismail Mina Ahmad berkata wacana bertemakan “Gerakan Tajdid dan Pemikiran Najdiyuum” itu akan diadakan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 24 Jan.

Shahidan yang juga Ketua Umno Bahagian Arau ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan itu berkata, wacana seumpama itu tidak perlu diadakan kerana ia dibimbangi akan membawa kepada perpecahan umat Islam.

“Wacana yang boleh membawa perpecahan kepada umat Islam tidak sewajarnya diadakan,” katanya. —Bernama

(Ulasan: Kami mengucap syabas diatas keprihatian Datuk Seri mengambil tindakan sedemikian untuk menjaga keharmonian umat Islam dinegara ini. Penganjuran wacana itu tentu bertujuan dan berniat jahat bagi melaksanakan cita-cita pihak-pihak tertentu untuk menghapuskan Gerakan Kembali kepada Al-Qur'an dan As Sunnah yang semakin berkembang yang sering dilebelkan sebagai WAHABI. Apakah MUAFAKAT mempunyai autoriti untuk mengupas apakah fahaman wahabi? Atau sekadar sentiasa akan menjadi musuh kepada wahabi dan memperingatkan golongannya tentang bahaya wahabi?)

1 ulasan:

tibyan on 17 Januari 2010 3:23 PG berkata...

Pengamal-pengamal tarikat yang berkait rapat dengan kubur pengamal syirik amat membenci Muhammad Abdul Wahab. Ini tentu dari puak-puak tersebut.

Catat Ulasan

 
Al-Miezaan Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template